Minden, amit a problémádról nem tudsz – III.

Ahogy a jó marketingeshez illik, megint zavarba ejtő leszek azzal, amit most a képedbe fogok vágni. De ha így van, legalább abban biztos lehetek, hogy tudok Neked újat mondani a probléma megoldásról.

Minden probléma megoldásának a kulcsa, hogy hajlandó vagy-e teljes mértékben kezelni egy problémát. Ez pedig egyetlen pontban összegződik, ami nem más, mint a FELELŐSSÉG.

Ne gondolj most erkölcsre meg etikára, mert nem ilyen bonyolult. Lehetne akár az is. De most elég annyit felismerned, hogy amiért nem vállalsz felelősséget, azt ezzel a döntéseddel a saját hatáskörödön kívülre helyezed.

Mi ezzel a baj? Igazából semmi – hacsak az nem, hogy innentől már nem te kontrollálod, mert ugye, nem a te dolgod. 

Hogy ez tényleg baj, arra akkor fogsz rájönni, amikor az a dolog Rád omlik. És ezen ponton majd elgondolkodsz, hogy talán nem lenne-e jobb mégis, ha lenne valami ráhatásod…?!

Amikor – mondjuk – leülsz sakkozni valakivel, eléggé el tudja rontani a játékot, ha valami nagyokos odanéz, és megmondja, hogy ki fog nyerni és hány lépésben. Ebben a szituban nem akarod tudni a jövőt, hiszen ennyi erővel magaddal is sakkozhatnál.

De ha egy problémát kell megoldanod, nem bánod, ha annak valamennyi tényezőjét egyaránt Te kontrollálod, vagyis a sötét és a világos bábukkal is Te játszol. Mert csak így van esélyed arra, hogy a jövő éppen úgy alakul majd, ahogy Te szeretnéd.

Ha mégis azon kapod magad egy probléma megoldása közben, hogy például másokat vagy kénytelen hibáztatni, mindenképp tedd fel magadnak ezt az egyszerű, de mágikus erejű kérdést:

A PROBLÉMA MELY RÉSZÉÉRT VAGY HAJLANDÓ FELELŐSSÉGET VÁLLALNI?

Ez a technika már a probléma megoldás magasiskolája. Ezért nagyon jó állapotban kell lenned ahhoz, hogy ezen a ponton ne kezdj el ellenkezni az egész eddigi okfejtésemmel, hanem ehelyett egyszerűen csak végiggondold a kérdést.

Mert mindig kényelmesebb valaki vagy valami másra hárítani a felelősséget, de éppen ez garantálja, hogy nem lesz megoldás – vagy nem olyan, amit Te szeretnél.

Ha erre való tekintettel netán mégis – csak úgy, próbaképpen – felteszed magadnak ezt a kérdést, és találsz olyan új összetevőket a problémában, amikért hajlandó vagy felelősséget vállalni, érezni fogsz némi megkönnyebbülést.

Csak figyeld meg!

Ahhoz, hogy pontosan megértsd, mi miért történik ilyenkor, először vizsgáljuk meg alaposabban, mi a közös minden problémában?

Nos, egy bármilyen probléma nem más, mint kettő vagy több ellentétes döntés, szándék vagy bármilyen erőfeszítés összeütközése. Minden probléma egy talán, egy dilemma, ami ott lebeg, amíg a benne egymásnak ütköző áramlások akadályozzák egymást. Ha bármelyik áramlás, szemléletesebben erővektor útjából eltávolítod az őt akadályozó másikat, akkor a fennakadás, a probléma megszűnik létezni.

Lássuk csak, hogy jön ide a felelősség, a hatáskör, a kontroll!

Minél több tényezőért tudsz felelősséget vállalni, annál többet vagy hajlandó kontrollálni. Ideális esetben mindegyik összetevő az irányításod alá kerül, és a probléma meg van oldva: Az összeakadt vektorok közül azt távolítod el, amelyik tetszik, és a másik előtt máris szabad lesz az út!

Van egyszerűbb ennél?

Dan Millman brilliáns gondolata, hogy „a béke nem a konfliktusok hiánya, hanem a kezelésük képessége” talán a problémákra is alkalmazható. És ha így van, bízom benne, hogy a segítségedre lesz az a néhány adat, amit a problémákkal kapcsolatban megosztottam Veled. 

Lehet, hogy túlságosan összesűrítettem, összenyomtam a lényeget?
Nem baj, talán elgondolkodsz rajta egy kicsit…
(Ha elakadsz, szívesen segítek!)

Szőnyi János

Kategória: Blog. A cikk linkje: link.

Persze. Segítünk.

Bízunk benne, hogy ezzel a blog bejegyzéssel is tudtunk használható gondolatokat adni. Ha elakadnál a megvalósításban - vagy egyszerűen csak kényelmesebb Neked úgy, szívesen megcsináljuk mi.

Keress bátran!

    Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.